Volop kennis­deling en enthousiasme op symposium over verkeers­veilig­heid

Verslag van het drukbezochte symposium Verkeersveiligheid, wat is het jou waard?

Bijna 150 professionals en betrokken uit de gehele provincie Zuid-Holland ontmoetten elkaar op maandag 9 september om na te denken en in gesprek te gaan over de aanpak 'Maak een punt van nul'. Dat gebeurde op een bijzondere plek: bierbrouwerij De Prael in Den Haag.

Verkeersonveiligheid is een groeiend probleem en raakt iedereen. In Zuid-Holland komen dagelijks vijftien mensen niet veilig aan op hun bestemming door een verkeers­ongeval. Zij raken ernstig gewond of overlijden. Een groot deel van de verkeers­ongevallen komt voort uit onveilig gedrag. De partners in de aanpak 'Maak een punt van nul' willen verkeersveilig gedrag daarom tot norm maken. Tijdens het symposium zijn kennis en ideeën uitgewisseld om verkeersveiligheid een extra impuls te geven, onder andere door meer partijen actief te betrekken.

Getekende impressies van de kenissessies van het symposium.

Kennis en tips voor iedereen

Gemeenten Rotterdam en Den Haag presenteerden tijdens het symposium op welke manier zij verkeersveilig gedrag in de stad stimuleren. Organisaties die actief zijn met pilotprojecten rond 'Doortrappen' voor oudere fietsers deelden hun tips en geleerde lessen met de vertegenwoordigers van de gemeenten. Werkgevers kregen kennis en inspiratie mee om de eigen medewerkers meer bewust te maken van verkeersveiligheid, door onder andere MONO te rijden of andere middelen van de Menukaart Verkeers­veiligheid in te zetten. Peter van der Knaap van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid presenteerde de weten­schappelijke inzichten rond de economische waarde van verkeersveiligheid. Voor wie betrokkenen is bij kinderopvang, onderwijs en sport was er informatie om verkeersveiligheid ook in hun werk een plek te geven. Bijvoorbeeld door ouders nog meer te betrekken. Maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven brachten met recente ervaringen in kaart op welke manier overheid en omgeving zo goed mogelijk kunnen samenwerken.

Bekijk hier het volledige verslag van het symposium (inclusief foto's!)

‘Wij maken een punt van nul’

Aan het einde van het symposium maakten vertegenwoordigers van onder andere Renewi, de Peuterhoeve en FC Dordrecht samen met wethouder Mobiliteit Robert van Asten (gemeente Den Haag) een statement: ‘Wij willen de aandacht voor verkeers­veiligheid in onze organisaties borgen en maken zo met elkaar een punt van het streven naar nul verkeerslachtoffers.’ Ze ontvingen magneetplaten voorzien van een eigen ‘Maak een punt van nul’-beeldmerk voor op hun bedrijfsvoertuigen. Daarmee maken ze de betrokkenheid van hun organisatie bij het onderwerp ook voor de buitenwereld zichtbaar.