Jongeren veilig in het verkeer

Tien jaar TotallyTraffic

TotallyTraffic is het programma van verkeerseducatie voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Op woensdag 16 september werd het jubilieum van dit programma gevierd met een feestelijk en informatief symposium in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Gedragsonderzoekers van TeamAlert en D&B presenteerden hier de nieuwste inzichten over jongeren en hun verkeersgedrag.

Jongeren ontwikkelen zich snel. Ook hun houding in het verkeer verandert: ze nemen meer risico’s, nemen de regels niet altijd serieus en kunnen gevoelig zijn voor druk vanuit hun vriendenkring. Ze behoren tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Zo kwamen er in Zuid-Holland alleen vorig jaar al 745 jongeren in de leeftijdsgroep niet ongeschonden thuis als gevolg van een verkeersongeval.

Nieuwe lessen, nieuwe filmpjes

Juist daarom is het waardevol dat we zowel binnen Zuid-Holland als landelijk met veel partners samenwerken in een structureel programma voor verkeersveiligheid en educatie. Een programma vol eigentijdse, interactieve lessen. Het vernieuwt zich steeds om te blijven voorzien in actuele onderwerpen, zoals lachgas in het verkeer. Op de TotallyTraffic website staan alle lessen overzichtelijk bij elkaar. Onlangs zijn er korte filmpjes gemaakt waarin elk van de aanbieders uit het programma hun les presenteert. De filmpjes zijn bij de afzonderlijke lessen terug te vinden. De volledige serie is hier te bekijken.

Het symposium

‘s Ochtends waren leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum en het Wartburg College te gast in de Duurzaamheidsfabriek. Zij volgden een van de TotallyTraffic-lessen: het Nationaal Verkeerslab. De leerlingen formuleerden een aantal vragen voor de wethouders, die ’s middags te gast waren. Dit leidde tot een gesprek met de Dordtse wethouder Rik van der Linden, waarin direct concrete afspraken over een verkeerssituatie in de gemeente zijn gemaakt.

Jongeren en verkeersveiligheid

Daarna presenteerden gedragsonderzoekers van TeamAlert en Dijksterhuis & Van Baaren de nieuwste inzichten over jongeren en hun gedrag in het verkeer. Kennis die we graag willen delen met alle betrokkenen bij jongeren en verkeersveiligheid. Ben je benieuwd naar de presentaties over gedragsverandering, ongeduldige overtreders en riskante racers? Bekijk ze via de link op deze pagina. Hier vind je ook een verslag van het symposium.

Sipke Jan Bousema ging in gesprek met de zaal.

Wethouder Rik van der Linden in gesprek met leerlingen.

Wiesje Hofstede presenteert de resultaten van tien jaar TotallyTraffic.

Bekijk hier de aftermovie van het TotallyTraffic symposium

...of de compilatie van de TotallyTraffic lesfilmpjes