Themaweek ver­keers­vei­lig­heid 2020: vol activiteiten en beloftes

Het was bijna niet te missen: van 12 tot en met 19 september was de Themaweek “Maak een punt van nul” aan de gang in Zuid-Holland. Elke dag vonden verschillende activiteiten plaats, verspreid over alle regio’s.

Van overstekende peuters tot doortrappende senioren

Jong geleerd is oud gedaan. Er waren dan ook activiteiten voor weggebruikers van alle leeftijden. Zoals de eerste Haagse Verkeersdag voor de allerjongsten. Op het plein bij het Dakotatheater was een parcours uitgezet voor peuters en kleuters, waar zij oefenden met oversteken. Een andere groep peuters, van De Peuterhoeve in Hoeksche Waard, deed mee aan een actie rond veilig oversteken op de Blaaksedijk in Oud-Beijerland. Zo werd duidelijk hoe belangrijk het is om de omgeving ook voor deze groep kwetsbare verkeersdeelnemers veiliger te maken. En om al op jonge leeftijd te beginnen met het aanleren van veilig gedrag.

De meeste activiteiten vonden plaats bij scholen. Duizenden kinderen gingen – al dan niet samen met hun ouders – lopend of op de fiets naar school. Een aantal scholen vierde bovendien de ontvangst van het SCHOOL op SEEF verkeersveiligheidslabel. En in Alblasserwaard en Drechtsteden gaf de ANWB dagelijks gastlessen uit het programma Streetwise. Ook de veiligheid voor middelbare scholieren kreeg aandacht. Naast de bijzondere bijeenkomst rond het jubileum van TotallyTraffic waren er gastlessen van TeamAlert over verkeersveiligheid. Fietsende senioren stond volop in de schijnwerpers bij activiteiten van Doortrappen in Hillegom, Gorinchem en Molenlanden. Deze laatste gemeente presenteerde zich daarbij als Doortrappengemeente.

Zwijndrechtse sportclub nieuwe ambassadeur

HSV Zwijndrecht nam het pakket met materialen voor de BOB-campagne in ontvangst. Daarnaast werd de vereniging ambassadeur voor “Maak een punt van nul”. De club is de eerste van een grote groep, die dit najaar deze actieve rol voor verkeersveiligheid op zich neemt”.


“Ik beloof dat ik bijdraag aan een veilig verkeer!"


Ik beloof…

De belangrijkste inzet van de week was met allerlei groepen verkeersdeelnemers in gesprek te gaan en hen te vragen een belofte te doen voor verkeersveilig gedrag. We weten immers dat het doen van een belofte helpt om je aan het voorgenomen gedrag te houden. Tijdens de week waren er daarom vijf campagneteams op pad, verspreid over Zuid-Holland. Op allerlei manieren werden mensen uitgenodigd beloftes te doen. Op de campagnelocaties stonden fotoframes. Daarbij konden mensen met de belofte van hun keuze op de foto, om deze vervolgens te delen. De campagneteams deelden ook ansichtkaarten uit, waarop mensen hun eigen belofte kunnen doen. Ze kunnen de kaarten vervolgens doorsturen naar mensen in hun omgeving. Op de vernieuwde website maakeenpuntvannul.nl is een module geplaatst waar de belofte ook digitaal kan worden gedaan. Aan het einde van de Themaweek waren in totaal meer dan 2.000 beloftes ingediend, een mooie start!

Bussen, trams, treinen en een winactie

Tijdens de themaweek was de winactie gelanceerd rond de bussen en trams met campagne-uitingen. HTM, RET, ConneXXion, Qbuzz, NS, Arriva en EBN waren aan de buitenzijde voorzien van campagnebeelden met de oproep “Hoe draag jij bij aan veilig verkeer”? In de voertuigen waren dezelfde campagneboodschappen te zien op posters en schermen. Wie een selfie maakte met de boodschap en daarbij een eigen bijdrage aan veilig verkeer formuleerde, maakte kans op een stappenteller.

Nieuwe campagne: Modder op de Weg

In de Alblasserwaard, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee klonk het startsein voor een nieuwe campagne in Zuid-Holland: Modder op de Weg. In de oogsttijd, van augustus tot en met oktober, is er een groter risico op gladheid en slipgevaar, zeker bij regenachtig weer. Met de campagne “Modder op de Weg” worden automobilisten, fietsers, scooterrijders en andere weggebruikers op deze risico’s gewezen. Ze krijgen het advies om hun snelheid aan te passen en landbouwvoertuigen de ruimte te geven. In alle drie de deelnemende regio’s zijn startmomenten georganiseerd.