School­breng­week met re­cord­aan­tal deelnemers

Maxwell, leerling van SBO Het Avontuur in Den Haag, won vorig jaar de Schoolbrengweek leerlingenwedstrijd. De Magic Traffic Show gaf daarom een voorstelling voor zijn hele school.

Foto: Valerie Kuypers

Maar liefst 325 scholen, meer dan ooit, deden dit jaar mee met de Schoolbrengweek. Wie de berichten in de media volgde, zag veel versierde fietsen en vrolijke gezichten. Lopen en fietsen is dan ook goed voor het milieu, gezond, goed voor de vaardigheden van kinderen en vaak ook leuk. Bovendien maakt het de schoolomgeving een stuk veiliger als minder kinderen met de auto worden afgezet.

In de communicatie rondom de Schoolbrengweek is een aantal adviezen uit het onderzoek van Dijksterhuis & Van Baren in praktijk gebracht. Zo was er een challenge voor ouders en kinderen. Ook lieten wethouders van zich horen met een persoonlijke brief, een videoboodschap of bezoek aan scholen.

Ouder-kind challenge

Ruim 90.000 ouders en kinderen ontvingen een kaart. Daarin werden ze uitgedaagd om zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school te komen en een foto, tekening, verhaal of filmpje in te sturen van een leuke ervaring onderweg. Bij iedere kaart was een brief gevoegd. In die brief lieten de wethouders (of het SCHOOL op SEEF-team namens hen) de ouders weten hoe hun gemeente aan verkeersveiligheid werkt. Ook deden ze de oproep om mee te werken aan de Schoolbrengweek. Degene met de beste inzending wint twee bioscoopbonnen. In oktober wordt per regio een winnaar geselecteerd.

Scholenwedstrijd

Ook scholen maken kans op een prijs. Wie de mooiste impressie van de week inzendt wint een voorstelling van de Magic Traffic Show voor de hele school. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland zal de prijs op 6 november op de winnende school uitreiken.

Steeds meer scholen doen mee

Van de 325 deelnemende scholen deden er 116 ook in 2018 en 2019 mee. Voor 87 scholen was het hun tweede jaar. Een op de drie deelnemende scholen deed dit jaar voor het eerst mee. Met een percentage van 56% van de scholen lag de deelname in de regio Hoeksche Waard het hoogst. Bij de gemeenten gold dit – met opnieuw 100% deelname- voor Hardinxveld-Giessendam.

Schoolbrengweek